Szálláshelyek - Sopron
Szállás Sopron környékén

Nevezetességek Sopron környékén

Széchenyi tér - Sopron (Sopron távolság: 0.6 km)

A soproni Széchenyi tér a belváros déli részén található, közepét egykor kis tó díszítette, ma a parkosított területen díszkert található. A park első fáit Széchenyi István ajándékozta a városnak, a teret részben ennek emlékére nevezték el róla, részben pedig azért, mert egyik háza hosszú ideig a Széchenyi család birtokában volt, itt tartották azt az érem-, könyv- és térképgyűjteményt, amely később, annak megalapításakor, a Magyar Nemzeti Múzeumba került.
A tér műemlékei és műemlék jellegű épületei közé tartozik a Széchenyi palota, a postapalota, a domonkos templom és kolostor, a Liszt Ferenc Konferenciaközpont, valamint a Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium és Líceum.

Ózsinagóga - Sopron (Sopron távolság: 0.7 km)

A soproni Ózsinagóga az 1300-as években épült, a kora-gótikus zsinagóga Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen jellegű épülete volt. Az épületegyüttes főépületből, női imaházból, valamint melléképületekből: a vándoroknak szállást adó ispotályból, a templomszolga, a samas házából, és rituális fürdőnek helyt adó kútból áll. A női zsinagógában kiállítás várja a látogatókat, akik megismerkedhetnek az épület történetével, a zsidóság vallásos életében használt tárgyakkal és ábrázolásokkal, valamint az ásatások közben előkerült tárgyi leletekkel.
A múzeum hivatalos elnevezése: Soproni Múzeum – Középkori „Ó” Zsinagóga, címe: Új u. 22. Nyitva tartás: április 1. és október 31. között, hétfő kivételével minden nap 10-18-ig.

Tűztorony - Sopron (Sopron távolság: 0.7 km)

Tűztorony - Sopron Sopron városa Magyarország Ausztriával határos részén, a Dunántúl és az Alpokalja találkozásánál található. A romantikus hangulatú kisváros jelképe a XIII. században épült Várostorony, vagy más néven Tűztorony, amely a városfalak északi kaputornyaként szolgált. A XVII. századi nagy tűzvészt követő újjáépítés során nyerte el mai alakját, sisakját és barokk körerkélyét, ahonnan - mintegy 200 lépcső megmászása után - gyönyörű kilátás nyílik a városra.
A Tűztorony a Soproni Múzeum részét képezi, amely múzeum a következő nevezetességeket is magában foglalja: Storno ház, Fabricius ház, Patika Múzeum, Ó-Zsinagóga, Néprajzi Múzeum a Lenck Villában, Pékmúzeum, valamint a Mithras szentély Fertőrákoson és a Bányászati Emlékmúzeum Brennenbányán.

Kecske-templom - Sopron (Sopron távolság: 0.7 km)

A soproni Fő tér egyik meghatározó építészeti eleme a jó arányú, finom kiképzésű toronnyal büszkélkedő Kecske-templom. Az eredetileg a XIII. század végén, ferences szerzetesek által épített csarnoktemplom onnan kapta népies nevét, hogy tornyának homlokzatát gótikus füzér és egy kecske – a tornyot építtető Geisel Henrik címerállata – díszíti, címerén ezüst mezőben lépdelő kecske látható, és a karzat konzoljain is kecskét stilizáló motívumok láthatók. A templom a kora-gótikus építészet egyik legszebb alkotása, berendezését barokk elemek dominálják.
A templombelső freskói és díszítései mellett különlegesen értékes az eredetileg fából készült, később márvánnyal burkolt Kapisztrán-szószék, amely arról kapta nevét, hogy innen prédikált Kapisztrán János. A templom épületében a XV. század második felében és a XVI. században öt országgyűlést tartottak, majd a XVII. században három koronázásra is sor került.

Bánfalvi Karmelita Kolostor - Sopron (Sopron távolság: 2.8 km)

Bánfalvi Karmelita Kolostor - Sopron A bánfalvi karmelita kolostor Sopron kertvárosában található, az egykori Sopronbánfalván. Erdős peremvidéken, magas dombon áll, ezért nevezik hegyi kolostornak is. A XV. század legvégén épült, eredetileg pálos kolostorként. Az 1530-as években egy török hadjárat következtében erősen megrongálódott, egy évszázaddal később állították helyre, ezt követően noviciátusként működött. A rend XVIII. századi feloszlatása után a kolostorból helyőrségi kórház lett, a templom pedig egészen 1827-ig üresen maradt, amikor a katolikus egyház visszavásárolta és helyrehozta, és a karmelita rend tulajdonába került. A kommunizmus idején szociális otthonná rendezték be, ez 2002-ben költözött el az épületből.
A kolostor ma üresen áll, látogatói megcsodálhatják az eredeti szépségükben helyreállított, puha mészkőből készült szobrokkal díszített, korlátos barokk lépcsőjét, elegáns belső tereit és szép berendezését.

Fertőrákos - Kőfejtő (Sopron távolság: 6.4 km)

Fertőrákos a Világörökség részét képező Fertő-táj egyik legjelentősebb települése. Győr-Sopron megyében található, Soprontól északkeleti irányban 10 km-re. Majdnem minden épülete műemlék. A terület már az Ókorban lakott volt, a hajdani római Borostyánút mellett található a III. században épített Mithrász-szentély. A Középkorban a győri püspökség birtoka volt, és püspöki vár épült, amely mai formáját a XVIII. század közepén nyerte el. 1852-ben mezővárosi rangot kapott és fallal vették körül.
A Püspöki Kastély freskókkal és stukkókkal díszített szép termei idegenvezetéssel is megtekinthetők. A kastélyban gyakran rendeznek alkotótáborokat, zenei rendezvényeket és alkalmi kiállításokat. A község északi részén található kőfejtőben már a rómaiak is bányásztak lajtamészkövet, ebből építették a mai Sopron helyén álló egykori Scarbantia falait. 1970-ben barlangszínház épült, nyaranta elsősorban operaelőadásokat rendeznek itt. A településen található még vízmalom napórával, valamint kristálymúzeum és helytörténeti kiállítás.

Brennbergbánya - Bányászati Emlékmúzeum (Sopron távolság: 8.4 km)

Brennbergbánya - Bányászati Emlékmúzeum Brennbergbánya Sopron városától délnyugatra fekszik, az Alpokalja vidékén, Magyarország nyugati részén, az osztrák határ közelében. Az alpesi hangulatot árasztó falu két évszázadon át a magyarországi kőszénbányászat egyik legjelentősebb telepe volt. Ez volt hazánk legmélyebb, legnagyobb nyomásnak kitett, legnehezebb műszaki problémákat felvető, a kitermelőktől legnagyobb kitartást és bátorságot kívánó bányája.
A Bányászati Emlékmúzeum az első gőzgépes szállítóakna termében került kialakításra. Látogatói elé tárja a bánya létrejöttének és fejlődésének történetét, valamint a bányászathoz szükséges kellékeket és egy tipikus bányászlakás berendezését.

Nagycenki Széchenyi-Kastély (Sopron távolság: 12.2 km)

Nagycenki Széchenyi-Kastély A Nagycenki Széchenyi-Kastély Nyugat-Dunántúlon található, Budapest és Bécs között, Magyarország és Ausztria határvidékén. Az építészeti szempontból is érdekes barokk kastély ma emlékmúzeum. 1750 körül épült, egy udvarház átalakításával. Virágkorát az 1800-as évek derekán élte, itt lakott a legnagyobb magyarként tisztelt Széchenyi István. Az épület három részből áll, középső részének nagyterméhez angyalszobrokkal díszített lépcsőház vezet.
Az emlékmúzeum két részből áll. A földszinti rész a Széchenyi család történetét mutatja be, míg az emeleti rész Széchenyi István széleskörű gazdasági és politikai tevékenységeit dokumentálja tárgyi emlékekkel, makettokkal és modellekkel. A kastély mellett a XX. században Fertőboz és Nagycenk között megépült a Nagycenki Széchenyi Múzeumvasút.

Zsirai Rimanóczy-Kastély (Sopron távolság: 21.4 km)

A Rimanóczy-Kastély Zsira községben található, a Kisalföld nyugati részén, a Répce folyó mellett, Kőszegtől 17, Bükfürdőtől 12 km távolságra, Ausztriával határos területen. A kastélynak romantikus külsőt kölcsönöz kontyolos tetőszerkezete. Védett kert övezi, a hozzá vezető út mellett őrházak állnak.
Az 1739-ben épült barokk kastély dísztermében és könyvtártermében a falakat díszes fatáblák burkolják, az ajtók felett falképeken Mária Terézia, II. József, Lotharingiai Ferenc, Maria Antoinette és Esterházy Miklós portréja található. Az épület tengelyében lévő sala terrana mennyezetét stukkó díszíti. A háromkarú főlépcsőt kovácsoltvas korlát és kőmellvéd szegélyezi. Az épület jelenleg szociális otthon.

Fertő-Hanság Nemzeti Park (Sopron távolság: 24.3 km)

A Fertő-tó a Fertő-Hanság Nemzeti Park részét képezi, Magyarország északnyugati csücskében, részben Ausztria területén található. Európa egyik legjelentősebb vadvizének számít, az UNESCO bioszféra rezervátummá nyilvánította. Magas sótartalmú, sekély vízmélységű, szikes alkaline tó, strandolási, vitorlázási, szörfözési és hajózási lehetőségeket kínál.
A nemzeti park Jeles Zöld Napok címmel minden hónapban különleges rendezvényekkel várja látogatóit. Ezen napokon kívül egyéni-, családos és csoportos látogatók egész évben jelentkezhetnek hajnali madárlesre, kenutúrára és szárazföldi túrákra. Szintén előzetes bejelentkezéssel látogatható az öntésmajori Hanság Élővilága kiállítás, az Esterházy-madárvárta kiállítás, valamint a fertőrákosi Püspöki-kőfejtő.

Muzsaji Vízimalom - Röjtökmuzsaj (Sopron távolság: 24.5 km)

A Muzsaji Vízimalom Röjtökmuzsajon a XVII. század második felében épült, amikor ez a vidék Széchenyi György gondozásában állt. A malom egyharmad része négyszögletesre faragott tölgyfa cölöpökre épült, amelyek a talajvízben állva megkövesedtek, és szilárd alapot biztosítanak a rájuk rakott faragott köveknek és égetett tégláknak. A szépen felújított malom ma vendégfogadóként és múzeumként üzemel.

Röjtöki Kastély - Röjtökmuzsaj (Sopron távolság: 24.5 km)

A Röjtöki Kastély eredetileg a Széchenyiek udvarháza volt, a Felsőbüki Nagy család a XVIII. század második felében alakíttatta át kastéllyá. Többször is átépítették, majd Verseghy Nagy Elek vásárolta meg, akinek holland származású felesége gyönyörű parkot alakított ki, hollandkerttel és geometrikus formákkal ékeskedő díszudvarral, valamint japánházzal, kriptával, és uszodával, amelyet Hajós Alfréd tervezett. A háború után a kastély gyermeküdőlő volt, ma pedig luxusigényeket is kielégítő kastélyszálló, elegáns vendéglátó hely.

Röjtökmuzsaj Plébániatemplom (Sopron távolság: 24.6 km)

A Röjtokmuzsaj Plébániatemplom a XIX. század végén épült a régi helyén, Handler Nándor tervei alapján. Kisboldogasszony címet viselő felszentelésének századik évfordulójára teljes felújításon esett át. Búcsújáróhely, a templom főoltára őrzi a Wimpáci Szűzanya Mária-szobrot. A kegyszobor nálunk ismeretlen, nagyon kemény fából készült.

Fertődi Esterházy-Kastély (Sopron távolság: 25.8 km)

Fertődi Esterházy-Kastély A Fertődi Esterházy-Kastély Nyugat-Dunántúlon található, Magyarország és Ausztria határvidékén, a Fertő-tó mellett. Az ország egyik leggazdagabb főúri családja, az Esterházyak építtették 1720-1766 között. Magyar Versaillesnek is nevezik. A korabeli pompát a gazdagon díszített belső terek és a fényűző berendezés mellett barokk-rokokó hercegi udvar idézi. Az első nagyszabású ünnepséget 1770-ben tartották itt, amikor a herceg bemutatta kastélyát és udvartartását a bécsi arisztokráciának. Ezt követően a kastély számos előkelő ünnepség és fogadás színhelye volt.
A XVIII. század második felében itt lakott Joseph Haydn, a híres osztrák zeneszerző. Emlékét múzeum őrzi. A műemlék építmény ma kastély és kulturális helyszín, nyáron pazar koncertekkel. A kastély muzsikaházában zeneiskola működik.

Jurisics Miklós Vármúzeum - Kőszeg (Sopron távolság: 25.9 km)

Jurisics Miklós Vármúzeum - Kőszeg A Jurisics Miklós Vármúzeum Kőszegen található, az Alpokalja vidékén, Nyugat-Magyarországon. A kőszegi alsóvár legrégebbi része a XIII. században épült meg. Később kibővítették, és a középkori és reneszánsz váregyüttes uradalmi várkastélyként szolgált. Nevét Jurisics Miklósról kapta, a török idők várvédő kapitányáról. Esterházy-várként is emlegetik, mivel történelme során leghosszabban, közel két és fél évszázadon át e család tulajdonát képezte.
A vár renovált keleti és déli szárnya 1963 óta ad helyet múzeumnak. A Képek Kőszeg történetéből c. állandó kiállítás a vár régészeti leletanyagát és a polgári Kőszeg történeti emlékeit mutatja be. Egy külön emlékszoba Kiss Jánosra, a XVIII-XIX. század fordulóján élt műfordítóra emlékezik.

Kőszeg - Patikamúzeum (Sopron távolság: 26 km)

Kőszeg városa egy árpád-kori várról kapta a nevét, amelynek romjai még ma is láthatók. A város fekvése miatt hadászatilag mindig is fontos jelentősséggel bírt, történelmének talán legnevezetesebb eseménye az, amikor 1532-ben Jurisis Miklós vezetésével a várvédők visszaverték a török ostromot, és ezzel megakadályozták a haderők Bécs ellen vonulását.
A vár mellett a város egyik fő látványossága az Arany Egyszarvú Patikamúzeum, amelynek berendezését jezsuita szerzetesek készítették a XVIII. század közepén. Az osztrák- és olasz barokk stílusú, tölgy-, dió- és hársfából készült bútorzatot igényes festmények díszítik. A múzeum hétfő kivételével minden nap nyitva tart, állandó kiállításon mutatja be a nyugat-dunántúli patikák történetét.

Kőszeg - Öregtorony (Sopron távolság: 26.1 km)

Kőszeg városa az Alpokalja festői vidékén, Nyugat-Magyarországon, a Dunántúl Ausztriával határos részén található. A romantikus hangulatú kisvárosban számos történelmi nevezetesség és múzeum várja látogatóit. A város területe már az első századok óta lakott, a honfoglaló magyarok a mai Kőszegfalva határában jelentős vasfeldolgozó telepet hoztak létre. A város nevezetességei közé tartozik a Szent Imre-templom, a díszes homlokzatú Sgraffitós-ház, valamint a Jurisics teret díszítő várkút.
Múzeumai közül kiemelkedik a felújított műemléképületben helyet kapott Postamúzeum, a Kőszegi Borok Háza, a Patikamúzeum, valamint a Városi Múzeumhoz tartozó Öregtorony vagy Zwinger, a Tábornokház és a Hősök Tornya. A múzeumok hétfő kivételével minden nap nyitva vannak, a Borok Házába csoportoknak előzetes bejelentkezés ajánlott.

Szapáry-kastély - Bükfürdő (Sopron távolság: 29.1 km)

A Bük-Bükfürdő városában található Szapáry-kastély, amely jelenleg kastélyszállóként üzemel, a XVI. században épült, majd a következő században barokk stílusban átépítésre került. A város legjelentősebb világi műemléképülete 30 szobával rendelkezik, a többnyire bolthajtásos földszinti helyiségekbe díszes vasajtón keresztül léphet be a látogató. Az emelet közepén díszterem található, amelynek hatalmas teknőboltozatát dombormű benyomását keltő, a négy évszakot ábrázoló festmények díszítik, középen Vénusz megjelenítésével.
A kastély nem látogatható. Parkja védett.

Cáki Pincesor (Sopron távolság: 29.3 km)

Cáki Pincesor Cák község Vas megyében található, Kőszeghegyalján, Magyarország Nyugati részén. A község neve németül Zackenbach, horvátul pedig Caka. A Cáki Műemlék Pincesor nyolc kisméretű, gerendafalú, zsupfedeles, csonkatornyos pincéből áll. Az épületek a XIX. században eredetileg borospincének készültek, és présháznak is használták őket. Később, amikor filoxéra miatt kipusztultak a szőlők, gesztenyét tároltak bennük.
A pincesor ma szabadtéri műemlék, a Savaria Múzeum állíttatta helyre 1974-ben, és rendezett be itt szőlészeti-borászati kiállítást. Régi oldalorsós, kősúlyos és középorsós szőlőprések is láthatók itt. A kiállítás április elejétől október végéig látogatható.

Felsőbüki Kúria - Bükfürdő (Sopron távolság: 29.7 km)

A Felsőbüki Kúriát eredetileg copf stílusban építették, a XVIII. század utolsó évtizedében, ezt egy évszázaddal később eklektikus stílusú átalakítások követték. Felsőbüki Nagy Pál építtette, aki a reformkor egyik nagy hatású szónoka volt – országgyűlési képviselő, tagja a Magyar Tudományos Akadémiának.
A gyönyörű berendezésű, egyedi hangulatú kúria 2005 óta étteremként és panzióként működik.


Szálloda keresése Sopron városában

Város:  
Érkezés:  
Távozás:  
Szobák:  
egyágyas:   kétágyas:   háromágyas: 
Személyek száma: